Британія евакуює з Афганістану представників ЛГБТ-спільноти. Притулок отримали перші 29 людей

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Велика Британія евакуює представників сексуальних меншин з Афганістану, в якому владу захопив радикальний ісламський рух «Талібан».

У заяві Міністерства закордонних справ сказано, що 29 серпня Британія прийняла першу групу представників сексуальних меншин і продовжить операцію з евакуації у найближчі місяці.

Група з 29 афганців складається зі студентів та активістів, які неодноразово виступали за права ЛГБТ.

На батьківщині на них чекають переслідування та страти. В Афганістані, де переважно діють закони шаріату, геїв та інших представників секс-меншин нерідко забивали камінням. До приходу талібів до влади представникам ЛГБТ загрожувало увʼязнення.

За даними правозахисної організації Rainbow Railroad, в Афганістані проживають сотні геїв, лесбіянок та бісексуалів. Десяткам з них допомогли сховатися у безпечних місцях.

  • В Афганістані тим часом зростає загроза масштабного голоду. В ООН заявляли, що голод торкнеться понад 23 млн людей. Таліби на нещодавніх переговорах у Москві закликали до співпраці та просили сировинну допомогу. Гуманітарну допомогу пообіцяла Росія.
  • 29 жовтня таліби для уникнення загрози голоду вимагали розблокувати заморожені мільйони доларів на рахунках Афганістану за кордоном.