Дослідження: Антидепресант може знизити ризик важкого перебігу COVID-19

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Дешевий антидепресант Флувоксамін запобігає ризику важкого перебігу коронавірусної інфекції. Він знижує його на третину.

Про це йдеться у дослідженні вчених із Бразилії, пише CNN.

У дослідженні взяли участь 1 500 пацієнтів. Результати показали, що ті, хто вживав препарат, з меншою вірогідністю мали важкий перебіг хвороби та потрапляли до лікарні.

Флувоксамін переважно використовується для лікування обсесивно-компульсивного розладу та депресії.

За даними учених, цей препарат може зменшувати кількість молекул запалення — цитокінів, які активно виробляються під час коронавірусної хвороби.

741 пацієнт під час дослідження приймав препарат, а 756 — отримували плацебо. У групі плацебо 16% пацієнтів мали тяжкий перебіг хвороби, а у групі, які приймали Флувоксамін — 11%.

  • 12 жовтня стало відомо, що компанія Merck та її партнер Ridgeback Biotherapeutics подали заявку на схвалення ліків від коронавірусу до Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США.
  • 25 жовтня Європейське агентство з ліків (EMA) розпочало процедуру затвердження препарату «Молнупіравір», розробленого корпорацією Merck для лікування COVID-19 у дорослих.
  • Перед цим Merck повідомила результати дослідження — тільки 7,3% пацієнтів, які отримали її таблетки, були госпіталізовані або померли від коронавірусу, тоді як у групі тих, хто отримав плацебо, таких було 14,1%.