Лідери країн ЄС на останньому саміті Меркель провели її з посади канцлера Німеччини гучними оваціями

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Лідери країн Європейського Союзу зустріли канцлера ФРН Ангелу Меркель оваціями на її останньому, 107-му за 16 років саміті ЄС. Надалі вона зможе взяти участь у подібних самітах в іншому амплуа, оскільки уже не буде канцлером.

Дипломати провели Меркель з посади в останній день саміту у Брюсселі.

«Ти взяла участь у 107 із 214 зустрічей Ради ЄС від часів її початку. Дякую тобі за досвід, мудрість і здатність фокусувати увагу на головному», — написав глава Євроради Шарль Мішель та додав: «Дякую тобі, люба Ангело».

Під дописом євродипломат прикріпив відео, у якому зібрано зустрічі Меркель як канцлера ФРН з лідерами різних країн.

Також в під час невеликої церемонії прощання глава Євроради Шарль Мішель порівняв Меркель з монументом і заявив, що саміти ЄС без неї — це як «Рим без Ватикану або Париж без Ейфелевої вежі».

Ангела Меркель 16 років обіймала посаду канцлера ФРН. У вересні в країні відбулися вибори, за підсумками яких через деякий час визначать нового канцлера. Тому нинішня Рада ЄС, як передбачається, її останній саміт як канцлера ФРН. Наступника Меркель хочуть обрати на початку грудня.

  • У Німеччині оприлюднили офіційні результати голосування на парламентських виборах — перемогу здобула Соціал-демократична партія (СДПН) та її представник Олаф Шольц — 25,7% голосів або 206 місць. Блок Християнсько-демократичного і Християнсько-соціального союзів (ХДС/ХСС) на чолі з Арміном Лашетом набрав 24,1% — 196 місць. Шольц вже заявив, що не планує створювати коаліцію із партією Меркель — блоком ХДС/ХСС.
  • Також у парламенті будуть партія «Союз-90/Зелені», «Вільна демократична партія» (ВДП), «Альтернатива для Німеччини» та «Ліва партія».