Чотири переселенки виграли справу проти України в ЄСПЛ. Їм мають виплатити по €4500 компенсації

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав відмову у праві проголосувати на місцевих виборах у 2015 році переселенкам із тимчасово окупованого Криму та Донбасу дискримінацією та порушенням Європейської конвенції з прав людини.

Відповідне рішення суд ухвалив у справі «Селігененко та інші проти України».

За рішенням суду, Україна повинна виплатити кожній заявниці по €4500 як компенсацію моральної шкоди.

Також суд зазначив, що заявниці перебували в Києві понад рік, сплачували податки до місцевого бюджету тощо, і тому були зацікавлені в результаті виборів.

Окрім цього, переселенки ризикували втратити свій статус, якби змінили місце проживання.

Зазначимо, йдеться про Олександру Селігененко, Анастасію Мартиновську з Севастополя, Дарʼю Свиридову з Ялти та Євгенію Терехову з Донбасу, які не змогли проголосувати на місцевих виборах — 2015, хоча тоді вже постійно жили в Києві й отримали статус внутрішньо переміщених осіб.

  • Неоголошена війна на Донбасі триває від 2014 року — після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».
  • 16 березня 2014 року на території українського Криму відбувся невизнаний міжнародною спільнотою «референдум про статус півострова». Президент Росії Володимир Путін 18 березня 2014 року одноосібно оголосив про «включення Криму до складу РФ» — так Росія анексувала українську територію.