РНБО опублікувала словник російської пропаганди. Там про Україну, окуповану Абхазію та «Білорусію»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Рада національної безпеки і оборони опублікувала глосарій, який рекомендують використовувати щодо російської агресії. Його розробили для протидії пропаганді.

Словник опублікували 20 жовтня.

У першому стовпчику термін з пропаганди, в другому і третьому як воно насправді. Загалом у глосарії пʼять розділів. Перший стосується загальної термінології («хунта», «Малоросія» та «русский мир»), другий — окупації Криму («русская весна» та «воззʼєднання Криму з Росією»). У третьому розділі йдеться про фейки про війну на Донбасі («Л/ДНР», «ополчення»).

У четвертому розділі викладена пропагандистська термінологія, яка повʼязана з політикою історичної памʼяті: «Малоросія» та «Новоросія». Останній розділ стосується термінів щодо іноземних держав — коли окуповану Абхазію російська пропаганда називає «Республіка Абхазія», а Білорусь «Білорусією».

У створенні словника взяли участь Центр протидії дезінформації, Офіс президента, Представництво президента в Криму, Міноборони, Мінкульт, Міністерство з питань тимчасово окупованих територій, розвідка та прикордонники.