Мінкультури представило Віртуальний музей російської агресії

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністерство культури представило Віртуальний музей російської агресії, який докладно розповідає про окупацію Донбасу і Криму. Поки на rusaggression.gov.ua представлені експозиції про злочини в Криму.

Про це повідомив міністр культури Олександр Ткаченко.

У проєкті зібрано фотографії, відеозаписи, усні свідчення, особисті та судові справи учасників подій. Все це відображається на інтерактивній карті України.

Щодо Криму, то музей детально знайомить з 20 кейсами, серед яких викрадення і зникнення людей, екологічні, військові та інші злочини російського режиму.

«Такі проєкти — частина успішної реалізації стратегії з інформаційної безпеки РНБО. Також інформація з ресурсу буде корисною і для іноземних журналістів — як надійне джерело для висвітлення теми. Для цього доступна англомовна версія. Фактично Віртуальний музей російської агресії спростить роботу в частині доказової бази щодо анексії Криму», — заявив міністр.

Над проєктом працювали кілька держорганів, правозахисні організації, юристи, журналісти та громадські активісти.

  • 23 серпня 2021 року вперше відбувся саміт «Кримської платформи», його кінцева мета — деокупація Криму та його повернення під контроль України. На першому саміті 46 країн-учасниць ухвалили спільну декларацію, у якій підтвердили політику невизнання спроби анексії Криму до моменту його деокупації. Вони також вимагають від Росії забезпечити повний доступ до окупованого півострову.
  • Росія назвала саміт «шабашем» і розгорнула проти «платформи» кампанію з очорнення.