Німеччина готується скасувати режим НС через пандемію. Він триває вже півтора року

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У Німеччині планують скасувати режим надзвичайного стану через пандемію коронавірусу. Це рішення готуються ухвалити у листопаді.

Про це заявив міністр охорони здоров’я Єнс Шпан, пише Deutsche Welle.

За його словами, всі особливі обмеження, які стосуються пандемії коронавірусу, можуть закінчитися з 25 листопада.

«Це означає, що надзвичайний стан, який діяв майже 19 місяців з 28 березня 2020 року, закінчиться. Ми переходимо з режиму надзвичайного стану в режим особливої обережності», — заявив Шпан.

Він зазначив, що посилається на дані державного органу охорони здоров’я — Інституту Роберта Коха, який оцінює, що вакциновані люди несуть «помірний» ризик для загального стану здоров’я населення. Але більшість обмежень щодо допуску в заклади та установи з тестом або вакцинацією збережуться.

Надзвичайний стан у Німеччині розширював повноваження уряду, який міг обмежувати діяльність парламенту, а також влади федеральних земель. Зокрема, німецький уряд міг самостійно встановлювати різні карантинні заходи у землях без згоди їхньої місцевої влади.

  • У Німеччині з 11 жовтня більше не роблять безкоштовні тести на коронавірус. Таким чином уряд прагне популяризувати вакцинацію. У країні наразі працюють правила, що масові зібрання та вхід у громадські заклади дозволений за умови наявності COVID-паспортів, в яких є інформація про вакцинацію, негативний тест або довідку про одужання. Уряд забезпечував безкоштовними тестами тих, хто не хоче робити вакцинацію.