У Греції запалили вогонь зимової Олімпіади в Пекіні. Під час церемонії пройшли антикитайські протести

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У грецькій Олімпії запалили вогонь зимових Олімпійських ігор, які у 2022 році пройдуть у Пекіні. Церемонія відбувалася на тлі протестів.

Про це пише BBC.

Кільком протестувальникам з транспарантами вдалося перелізти через загородження й потрапити на захід, перш ніж їх зупинила охорона. Повідомляється, що ще кілька людей були затримані поліцією на вулиці. На плакатах протестувальників був зображений прапор Тибету, а також гасло «Ні геноцидним іграм».

Китай давно звинувачують у придушенні культурної й релігійної свободи в Тибеті. Уряд КНР відкидає звинувачення і заявляє, що Тибет «домігся значного розвитку під його владою». Крім того, китайську владу звинувачують у геноциді уйгурської меншини у Сіньцзян-Уйгурському автономному районі.

Президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах висловив упевненість, що ігри відбудуться згідно з планом організаторів. Виступаючи на церемонії, він сказав, що ця подія може стати «важливим моментом для обʼєднання всього світу в дусі дружби й солідарності». Очікується, що олімпійський вогонь передадуть делегації Китаю у вівторок.

  • На зимові Олімпійські і Паралімпійські ігри в Пекіні, які проходитимуть з 4 по 20 лютого 2022 року, не допустять іноземних глядачів. Квитки продадуть тільки жителям материкового Китаю.
  • У квітні повідомлялося, що США обговорюють із союзниками і партнерами питання про спільний бойкот зимових Олімпійських ігор 2022 року в Пекіні.