Британські ЗМІ розкрили особу підозрюваного у вбивстві депутата Емесса. Він виявився сином колишнього радника премʼєра Сомалі

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Заарештованим за підозрою у вбивстві 69-річного депутата Консервативної партії Великої Британії Девіда Емесса є 25-річний громадянин Сполученого Королівства з сомалійським корінням Алі Харбі Алі.

Про це повідомляють The Guardian і Sky News.

Алі заарештували на місці нападу — у церкві в Лі-он-Сі в Ессексі, де політик проводив щотижневу агітацію на виборчому окрузі.

Службі безпеці Алі був відомий. Раніше він брав участь в урядовій програмі Prevent, яка спрямована на припинення радикалізації, але це відбувалося нетривалий час.

Газета The Sunday Times зʼясувала, що Алі Харбі Алі — син колишнього радника премʼєр-міністра Сомалі Харбі Алі Куллана, який живе в Лондоні.

«Я дуже травмований. Це зовсім не те, чого я очікував або про що мріяв», — заявив Куллан виданню.

Справу про вбивство веде контртерористична поліція. Попередньо мотивом нападу Алі називають ісламістський екстремізм.

  • 15 жовтня в місті Лі-он-Сі Девід Емесс проводив зустріч з громадянами в церкві. Там на нього напав і кілька разів поранив ножем 25-річний чоловік. Депутата намагалися врятувати на місці, але він помер. Емесс став шостим депутатом британського парламенту, убитим після Другої світової війни, і девʼятим в історії.
  • 16 жовтня поліція Лондону визнала терактом вбивство Емесса.