Неподалік Помпеїв знайшли скелет 40-річного чоловіка, який загинув під час виверження Везувію

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Неподалік від стародавнього міста Помпеї, у містечку Геркуланум, археологи знайшли частково знівечені останки людини, яка загинула внаслідок виверження Везувію в 79 році нашої ери.

Про це повідомляє The Guardian з посиланням на заяву міністра культура Італії, який назвав цю знахідку «сенсаційною».

Археологи заявили, що чоловік, вік якого, як вважають, був від 40 до 45 років, був убитий за кілька кроків від моря, коли намагався врятуватися від виверження вулкану. Його скелет знайшли на пляжі, голова була повернута в сторону моря. Біля тіла були рештки обвугленого дерева, зокрема, балка даху, яка могла розтрощити його череп. Кістки чоловіка були яскраво-червоного кольору — «слід плям, залишених кровʼю жертви».

Відкриття зробили під час перших майже за три десятиліття археологічних розкопок в Геркуланумі — це набагато менше і не таке відоме місто, аніж сусідні Помпеї. Місто було поховане під приблизно 15-метровим шаром вулканічного попелу, поки у XVIII столітті його випадково не виявив селянин, коли копав колодязь.

Під час попередні розкопок у 1980 і 90-х роках знайшли скелети понад 300 жертв виверження вулкану — вони були у повітці для човнів.

Виверження Везувію почалося вдень 24 серпня (за іншими даними 24 жовтня) 79 року н. е. та призвело до загибелі трьох міст — Помпеїв, Геркулануму, Стабії, а також кількох сіл і вілл. Виверження було таким сильним, що попіл від нього долітав навіть до Єгипту та Сирії. Із 20 тисяч жителів Помпей загинули близько 2 тисяч. Більшість жителів покинули місто до катастрофи, проте точна кількість загиблих невідома.