У Норвегії знайшли лижі, яким 1 300 років. Вони належали вікінгам

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У Норвегії археологи виявили в льоду лижі віком 1 300 років. Це найстаріша відома пара лиж в історії. Про це повідомила організація Secrets Of The Ice — дослідницька програма, яку проводить норвезьке графство Іннландет. Команда досліджує археологічні памʼятки, що можуть постраждати через танення льодовиків Норвегії.

Ще у 2014 році члени програми Secrets of the Ice на горі Дігерварден виявили лижу, що добре збереглася в льоду. Знахідка відноситься до епохи вікінгів і навіть включає обвʼязку для ніг. Другу ж лижу знайшли у вересні цього року, вона в ще кращому стані, аніж перша. Дослідники підтвердили, що це одна пара.

Нововиявлена лижа завдовжки 187 см і завширшки до 17 см. Її знайшли на 4—5 см глибше, аніж першу, тому, можливо, вона і краще збереглась. Також у неї відсутня задня частина (це приблизно 17 см), яка все ще може перебувати у льоду.

Дослідники пояснюють, що ці лижі — це не просто деревʼяні дошки, що добре збереглися. На «новій» лижі виявили три кручені березові кріплення, шкіряний ремінець і деревʼяну вилку. На першій була тільки одна березова обвʼязка і шкіряний ремінець.

Другу лижу знайшли у 5 метрах від того місця, де знайшли першу у 2014 році. Вона була щільно затиснута льодом, тому команді довелося її залишити. Гірський шторм, а потім снігопад завадили спробам повернутися, але зрештою команда змогла повернутися і забрати лижу. 26 вересня експедиційна група з льодорубами, газовими плитами і пакувальними матеріалами вирушила на гору Дігерварден — аби звільнити лижу від льоду і безпечно вивезти. Льодорубом розкололи лід навколо лижі, але повністю звільнити її не вдалося через ризик пошкодити. У цьому допомогла вода, яку підігріли на газовій плиті.

Після цього відкриття в науковців виникло питання: чому лижі опинилися у віддаленій частині гори Дігерварден? Імовірно, це було місце для полювання, враховуючи, що інші виявлені артефакти включають свідоцтва полювання на оленів. Але, можливо, на горі існувала давня стежка. Також серед можливих варіантів, які розглядала команда, — схід лавини, що забрала лижі з того місця, де їх залишив мисливець.