Після виверження вулкану на острові Ла-Пальма утворилося «найновіше місце на Землі»

Автор:
Софія Ходєва
Дата:

Унаслідок виверження вулкану на іспанському острові Ла-Пальма лава сформувала «платформу» в бухті, яку ЗМІ та місцеві мешканці вже називають «найновішим місцем на Землі».

Про це повідомляє El Pais.

Площа «платформи» становить 33 гектари. Біля цього місця встановлене постійне чергування, аби переконатися, що жодна людина туди не потрапить. Справа в тім, що з розпеченої лави після контакту із солоною водою виділяються шкідливі випари — діоксид сірки та хлоридна кислота. El Pais пише, що єдина жертва під час попереднього виверження на острові Ла-Пальма у жовтні 1976 року загинула саме від вдихання токсичних газів.

Вулканолог Ставрос Мелетлідіс розповів, що лавові платформи — поширене явище на Ла-Пальмі, вони формуються після вивержень. Значна частина Канарського узбережжя утворилася, коли «язик» лави потрапив у море. Із таких платформ переважно складаються острови Тенеріфе та Фуертевентура.

  • Острів Ла-Пальма з населенням понад 83 тисячі людей входить до складу архіпелагу Канарських островів. Виверження вулкану в південній частині острова сталося після землетрусу в районі Лас-Манчас. Влада встигла евакуювати людей з епіцентрів.
  • Потік лави загалом покрив уже 400 гектарів землі, зокрема 31 кілометр доріг. Сотні людей втратили домівки, а підприємства припинили роботу. Будівлі вкриті попелом. Попередньо збитки від виверження оцінюють у понад €400 мільйонів.