Президент Філіппін Дутерте йде з політики. Він запамʼятається позасудовими розправами

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент Філіппін Родріго Дутерте оголосив, що йде з політики після закінчення його президентського терміну у 2022 році. Він заявив, що не балотуватиметься і на пост віцепрезидента.

Про це повідомляє Reuters.

«Думка переважної більшості філіппінців полягає в тому, що я недостатньо кваліфікований, і спроба обійти закон [щоб йти на другий шестирічний термін] порушила б Конституцію. Сьогодні я оголошую, що йду з політики», — сказав Дутерте.

Замість нього від партії «Філіппінська демократична партія — Сила народу» на вибори віцепрезидента зареєструвався сенатор Крістофер Го. У президенти від ФДП-СН буде йти колишній чемпіон світу з боксу у восьми вагових категоріях Менні Пакʼяо.

Заяву Дутерте зробив на тлі чуток про те, що свою кандидатуру на пост президента країни може висунути його дочка Сара Дутерте-Карпіо.

За Конституцією президент не має права залишатися на посаді більш як один термін. У вересні Дутерте оголосив, що піде на вибори кандидатом у віцепрезиденти, але тепер відмовився. Вибори президента і віцепрезидента в країні проходять одночасно.

  • Дутерте прийшов до влади в 2016 році. Будучи президентом він неодноразово погрожував прямою розправою своїм опонентам або тим, кого вважав злочинцями. Він запамʼятається безпрецедентною кампанією боротьби з наркоторгівлею, в рамках якої поліції дозволялися позасудові розправи. Війна з наркотиками з 2016 по 2019 рік забрала тисячі життів.
  • Також Дутерте публічно називав Барака Обаму і Бога сучими дітьми. З коронавірусом він також боровся «залізним кулаком». Поліції він наказував розстрілювати порушників карантину, а невакцинованих вимагав саджати до вʼязниць.