Інфляція в єврозоні досягла 13-річного піку

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Річна інфляція у єврозоні у вересні становила 3,4%, хоча економісти очікували значення у 3,3%. Ще у серпні цей показник становив 3%, повідомляє Eurostat.

Тим самим інфляція в зоні євро досягла максимального значення за 13 років. Утім в окремих країнах, що використовують євро як офіційну валюту, річна інфляція виявилася вищою. Так, в Естонії показник у вересні дорівнював 6,4%, в Литві — 6,3%, в Словаччині — 5,1%, а в Німеччині — 4,1%. Найменшого значення — 0,7% — експерти очікують на Мальті.

Найсуттєвіше в єврозоні за рік подорожчали енергоносії — на 17,4%. Промислові товари і продукти харчування за цей період виросли в ціні на 2,1%. У сфері послуг річна інфляція у вересні становила 1,7%, збільшившись у порівнянні з серпнем (1,1%) на 0,6%.

Базова інфляція без урахування енергоносіїв і продовольства за рік становила 1,9%. Економісти вважають її більш надійним показником в силу тенденції до менших коливань.

Європейський центральний банк (ЄЦБ) націлений на рівень інфляції у два відсотки в середньостроковій перспективі. Інститут вважає зростання інфляції тимчасовим і повʼязує його з наслідками коронавірусної кризи.

  • Інфляція — це стійке підвищення загального рівня цін на товари і послуги в економіці. При інфляції відбувається знецінення грошей, знижується купівельна спроможність населення. Процес, зворотний інфляції, тобто зниження цін, називається дефляцією.