У Німеччині заарештували підозрюваного у шпигунстві на користь Туреччини. Він стежив за прихильниками руху Ґюлена

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Прокуратура Німеччини повідомила, що веде розслідування проти турка, заарештованого в Дюссельдорфі за підозрою у шпигунстві на користь турецької розвідки.

Про це повідомляють Associated Press і AFP.

За даними прокуратури, затриманий Алі Д. шпигував за прихильниками руху проповідника Фетхуллаха Ґюлена — головного критика президента Реджепа Ердогана. Він збирав інформацію про прихильників руху Ґюлена, які проживають у районі Кельну.

Алі Д. затримали 17 вересня в готелі, після того як співробітник готелю виявив у його номері зброю і викликав поліцію. При затриманні у ймовірного шпигуна, крім зброї, знайшли 200 патронів. Йому оголосили підозру за статтями про шпигунство і порушення закону про зброю.

  • У ніч проти 16 липня 2016 року в Туреччині військові спробували скинути президента. На Стамбул і Анкару здійснили авіанальоти, а на вулиці вивели танки. Повстання провалилося. 161 людина загинула і 1 440 отримали поранення. В організації путчу звинуватили головного критика Ердогана — проповідника Фетхуллаха Ґюлена, який живе у США. Сам Ґюлен провину заперечує.
  • Ґюлен заочно арештований в Туреччині, Анкара вимагає від Вашингтону його екстрадиції. Низка правозахисників і противників Ердогана звинувачують керівництво Туреччини у використанні імені Ґюлена для придушення опозиції.
  • Турецька влада і силовики після невдалого перевороту регулярно проводять операції проти послідовників Ґюлена. Останнім часом вони набирають силу — заарештовано понад 80 тисяч людей, багатьох з них посадили до вʼязниці.