СБУ повідомила про підозру в держзраді вбивці українського спецпризначенця Мамчура

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Служба безпеки України оголосила про підозру в державній зраді спільнику агента ФСБ РФ Олега Смородінова, засудженого до 12 років вʼязниці. Вони вдвох також вбили майора внутрішньої служби Івана Мамчура у 2016 році.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ.

За даними слідства, обох українців завербували російські спецслужби. У квітні 2016 року вони прибули з Росії на територію України та почали збирати інформацію про військових ЗСУ і працівників оборонних підприємств, яку передавали своїм «кураторам».

Згодом учасники групи отримали завдання та вбили українського офіцера військового підрозділу спецпризначення. Підозрюваний, прізвище якого не називається, переправив з РФ зброю для вчинення злочину.

Наразі триває досудове розслідування.

  • Колишнього військового, який на той час працював у СІЗО в Рівному, Івана Мамчура застрелили у вересні 2016 року в під’їзді його будинку. За даними слідства, убивця вистрілив у Мамчура 8 разів і ще кілька разів вдарив пістолетом по голові.
  • Підозру в убивстві Мамчура оголосили Олегу Смородінову та його спільнику. У ФСБ обіцяли Смородінову за це роботу в поліції у тимчасово анексованому Криму. За даними контррозвідки, раніше двічі судимого етнічного росіянина Смородінова в січні чи лютому 2016 року завербував співробітник ФСБ Максим Живило. Смородінов за завданням виявляв місця проживання українських ветеранів і чинних військових. Також він встановлював місця проживання учасників російсько-грузинської війни 2008 року. Зібрані дані Смородінов передавав у вигляді звітів куратору ФСБ.
  • Самого Смородінова затримали 17 листопада 2016 року при перетині російсько-українського кордону. 3 квітня 2020 року Рівненський міський суд засудив його до 12 років вʼязниці.