«Київ цифровий» повідомлятиме про якість повітря у столиці

Автор:
Софія Ходєва
Дата:

У застосунку «Київ цифровий» з 2022 року з’явиться можливість переглядати стан якості повітря у столиці та залишати скаргу про незадовільний екологічний стан.

Про це повідомив керівник цифровізації Києва (CDTO) Петро Оленич у Facebook.

Місто розширює мережу моніторингу якості повітря за допомогою IoT-технологій, щоб швидко реагувати на проблеми у місті.

«У випадку моніторингу стану якості повітря — використовувати дані для виявлення потенційних джерел забруднення, розробки природоохоронних заходів, містобудівного планування та планування транспортних потоків», — написав Оленич.

Директор департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА Олег Половинко зазначив, що до кінця року у різних частинах міста встановлять 40 індикативних пунктів моніторингу, щоб перевіряти стан якості повітря та дізнаватись про нові осередки забруднення.

Половинко розповів, що користувачі «Київ цифровий» з 2022 року зможуть:

  • дізнаватись про стан повітря у конкретній локації столиці;
  • отримувати попередження у разі різкого підвищення рівня забруднення;
  • залишати заявку або скаргу про незадовільний екологічний стан.

За його словами, система працюватиме на базі LoRaWAN — бездротової технології зв’язку дальнього радіусу дії, завдяки якій можна використовувати датчики для збору і обробки даних із максимальною енергоефективністю.

  • За даними ВООЗ, смертність від забруднення повітря в Україні — одна з найвищих у світі та сягає 120 випадків на 100 тисяч населення на рік. Дослідники Centre for Research on Energy and Clean Air констатували, що в лютому 2020 року Україна посіла 4 місце в світі за рівнем економічних збитків від забруднення атмосферного повітря — вона втратила 5,8% ВВП через захворюваність і смертність, спричинені токсичним забрудненням повітря.