Вулкан на Канарах вступив у нову вибухову фазу — зараз у нього найвища активність, летовище на острові закрили

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

На іспанському острові Ла-Пальма виверження вулкана посилилось і увійшло у свою найактивнішу вибухову фазу, аеропорт острова закрили.

Про це повідомляє Reuters.

Влада зазначила, що частина евакуйованих не може повернутись додому, аби забрати речі, через «еволюцію вулканічної катастрофи». Експерти заявили, що вулкан Кумбре-В’єха вступив у нову вибухову фазу — зараз у нього найвища активність.

Оператор іспанського аеропорту Aena повідомив в суботу, 25 вересня, що летовище острова закрите.

«Аеропорт острова не працює через скупчення попелу. Роботи з прибирання почалися, але ситуація може змінитися в будь-який момент», — пояснили в аеропорту. Частина авіакомпаній вже до цього скасувала туди рейси.

Ла-Пальма з населенням понад 83 тисячі людей входить до складу архіпелагу Канарських островів. Виверження вулкана почалося там у неділю, 19 вересня. За цей час він вивергнув тисячі тонн лави, зруйнував сотні будинків і змусив евакуювати 6 тисяч людей. В результаті виверження вулкана поки не було зареєстровано серйозних травм або смертельних випадків, але близько 15% економічно важливих бананових культур острова можуть опинитися під загрозою, що поставить під загрозу тисячі робочих місць.