Суд в Італії відпустив з-під арешту колишнього главу Каталонії Пучдемона

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Італійський суд вирішив відпустити з-під варти колишнього голову уряду Каталонії Карлеса Пучдемона, якого затримали на острові Сардинія за запитом Іспанії.

Про це у Twitter увечері 24 вересня повідомила спікер парламенту Каталонії Лаура Боррас.

Пучдемона звільнили без будь-яких запобіжних заходів, однак він має повернутися на засідання 4 жовтня (імовірно, там розглядатимуть питання про його екстрадицію).

Сам Пучдемон опублікував у Twitter світлину із підписом: «Скоро побачимося. Дякую вам всім!»

Пучдемон прибув на Сардинію, щоб взяти участь у фольклорному святі каталонської культури. Він очолював уряд Каталонії під час проведення там незаконного референдуму про незалежність 2017 року. Незабаром після цього він втік до Бельгії. Судова влада Іспанії домагається його видачі за звинуваченням у підбурюванні до заколоту і в розтраті бюджетних коштів.

  • Референдум про незалежність Каталонії місцева влада провела 1 жовтня 2017 року. Тоді за незалежність проголосували 90,18% жителів регіону (2,04 мільйона людей), проти висловилися 7,83% (177 тисяч). Але офіційний Мадрид результати не визнав і назвав референдум незаконним. Через це проти тодішньої влади Каталонії порушили кримінальні справи — за розтрату бюджетних коштів. Деяких членів місцевого уряду посадили за ґрати, інші втекли з країни і переховуються в різних країнах ЄС.