Нардепи «злили» позачергове засідання Ради і провалили голосування щодо «касових апаратів» для ФОП

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Народні депутати проігнорували позачергове пленарне засідання Верховної Ради, скликане головою парламенту Дмитром Разумковим на 23 вересня.

Попри те що провести засідання вимагали 165 нардепів, у сесійній залі спочатку зареєструвався лише 161 депутат, а згодом — після проведення сигнального голосування — виявилося, що на засіданні перебувають лише 86 обранців.

Зазначимо, що законопроєкт № 2644 про скасування норм щодо розширення сфери застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) був знятий з порядку денного, оскільки його давно зняли з розгляду.

Законопроєкт про внесення змін до Податкового кодексу, якими пропонувалося скасувати норми, що зобовʼязують фізичних осіб — підприємців мати «касові апарати», набрав лише 132 голоси (з 226 необхідних) і був відхилений.

Водночас законопроєкт про внесення змін до Податкового кодексу щодо визначення обсягу доходів для застосування спрощеної системи оподаткування фізичних осіб — підприємців нардепи вирішили не включати в порядок денний.

Коли депутати перейшли до розгляду законопроєкту про спрощення обліку доходів фізичних осіб — підприємців і виступили доповідачі по основному проєкту та альтернативному, заступник голови Верховної Ради Олена Кондратюк, яка вела засідання, поставила на голосування пропозицію кількох фракцій перевірити кількість народних депутатів у сесійній залі.

Зареєструвалося лише 86 народних депутатів, тож Кондратюк закрила позачергове засідання.

  • Раніше очільник фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявив, що засідання проведуть за ініціативи позафракційного нардепа Олександра Дубінського.
  • У вересні 2019 року депутати ухвалили закони, що зобовʼязують ФОП використовувати касові апарати. Вони вводять систему повернення коштів покупцям за виявлення нефіскальних чеків. Окрім того, у жовтні 2019 року Зеленський підписав указ про сприятливі умови для ФОПів. Документ передбачав, що з 1 січня 2020 року підприємці зможуть замість купівлі касових апаратів і видачі паперових чеків завантажити на свій смартфон відповідний додаток і видавати за його допомогою електронні чеки.
  • Але у грудні 2020 року президент Володимир Зеленський підписав закон, який відтерміновує запровадження обовʼязкових РРО («касових апаратів») для більшості категорій фізичних осіб — підприємців до 1 січня 2022 року.