Учені знайшли в космосі «величезну і таємничу» порожнину

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Астрономи виявили величезну порожнину в космосі — і не змогли однозначно пояснити, звідки вона взялася. Про це повідомляє The Independent.

Величезна порожнина має форму сфери і простягається майже на 500 світлових років. Вона оточена молекулярними хмарами Персея і Тельця, які представляють собою області в космосі, де утворюються зірки. Однак учені не змогли точно визначити, як саме утворилася порожнина.

Дослідники вважають, що порожнина утворилася внаслідок вибуху наднової зірки близько 10 мільйонів років тому. Інша версія — порожнину з плином часу утворила серія наднових зірок. Автори вважають, що й молекулярні хмари, і пустота між ними утворилися одночасно, унаслідок однієї ударної хвилі від наднової зірки.

«Це демонструє, що коли зірка вмирає, її наднова генерує ланцюжок подій, що зрештою можуть привзести до народження нових зірок», — сказав науковий співробітник Інституту теорії та обчислень при Центрі астрофізики (CfA) Шмуель Біалі, який керував дослідженням.

Дослідники виявили порожнину, коли аналізували тривимірні карти форм і розмірів найближчих молекулярних хмар. Ця карта теж є великим проривом —уперше молекулярні хмари нанесли на карту в 3D. Раніше вчені обмежувалися плоскими зображеннями.

«Ми могли бачити ці хмари протягом десятиліть, але ніколи не знали їхньої істинної форми, глибини або товщини. Ми також не були впевнені, наскільки далеко були хмари. Тепер ми знаємо, де вони, із похибкою всього в 1%, що дозволяє нам розрізнити цю порожнину між ними», — сказала Кетрін Цукер, науковий співробітник CfA, яка керувала дослідженням зі створення карт.