Лідер конспірологів QAnon почав продавати свої твіти як NFT. Гроші обіцяє витратити на секретний проєкт з порятунку Америки

Автор:
Софія Ходєва
Дата:
Лідер конспірологів QAnon почав продавати свої твіти як NFT. Гроші обіцяє витратити на секретний проєкт з порятунку Америки

Spencer Platt / Getty Images

Рон Уоткінс, який роками очолює конспірологічний інтернет-культ QAnon, продає скриншоти п’яти своїх твітів як NFT.

Про це повідомляє VICE.

Уоткінс назвав колекцію «Серія Свободи». Вона складається із твітів, які ретвітнув тодішній президент США Дональд Трамп у січні 2021 року. Підписники Уоткінса в Telegram назвали це «шахрайством», але конспіролог заперечив і сказав, що гроші витратить на «секретний проєкт, який, як я відчуваю, врятує Америку».

У понеділок Уоткінс зробив перший NFT у серії на платформі OpenSea, де користувачі можуть робити ставки за токен за допомогою криптовалюти Еthereum. Поки що лот Уоткінса зібрав 5 ставок, найвища з яких еквівалентна $500.

Популярність NFT зросла за останній рік, деякі з них продавалися за мільйони доларів. Токени діють як цифровий чек на придбаний контент, а право власності теж постійно записується у блокчейні.

У твіті, який Уоткінс опублікував 3 лютого — за кілька днів до штурму Капітолія, він сказав: «Якщо ви плануєте відвідати мирні протести у Вашингтоні, я рекомендую одягнути натільну відеокамеру. Що більше відеокутів того дня, тим краще».

Vice News

Твіти, які хоче продати Уоткінс, недоступні у Twitter, тому що акаунт Роба заблокували разом із акаунтом Дональда Трампа після протестів у Капітолії.

Конспіролог збирається витратити гроші від продажу токенів на розробку цифрового «законопроєкту про права, аналогічного Конституції та першим десяти поправкам».

«Тижнями я таємно працював над розробкою цифрового законопроєкту про права, тепер мені потрібно найняти юристів і філософів для перегляду документа, щоб переконатися, що він написаний за найвищими стандартами», — сказав Уоткінс.

Засновник QAnon вважає, що цифрові права американців «затоптані великим фашистським урядовим чоботом». На його думку, продаж скриншотів його твітів — це спосіб дати відсіч владі.

Протягом останніх 10 місяців Уоткінс поширює численні теорії змови у своєму Telegram-каналі та обіцяє нові викриття, які так і не відбуваються.

  • Інтернет-рух QAnon з початку 2017 року поширює теорію про змову проти Дональда Трампа, «глибинну державу» і про торгівлю дітьми в мережі ресторанів DC Pizzeria. У них нібито утримують дітей-рабів для педофілів, а курирує мережу Демократична партія США. Безпідставна теорія PizzaGate зʼявилася під час виборів президента США у 2016 році. Згодом вона спонукала одну людину увірватися до піцерії з гвинтівкою і вимогою звільнити неіснуючих дітей-рабів.
  • QAnon також проник в офлайн. Послідовники руху брали участь у штурмі Капітолія в січні, а деяких прибічників QAnon звинуватили в насильницьких злочинах, зокрема у викраденні людей, змові про вбивство боса мафії в Нью-Йорку 2019 року. Бюлетень про тероризм, виданий Департаментом внутрішньої безпеки США в кінці січня, попереджав про зростання насильства з боку місцевих екстремістських груп, включно зі спільнотою теорії змови QAnon.
  • Художник Beeple продав цифровий колаж як NFT-токен за $69 мільйонів, встановивши рекорд. Голова Twitter продав свій перший твіт за понад $2,9 мільйона. Також NFТ-токен продають Ілон Маск і журнал Time, який виставив на аукціон три обкладинки.
  • Гендиректор блокчейн-компанії Tron купив картину Пабло Пікассо за $20 мільйонів. Він планує перетворити роботу на NFT-токен.