Вашингтон назвав помилкою останній ракетний удар по Афганістану, де загинуло семеро дітей

Автор:
Софія Телішевська
Дата:
Вашингтон назвав помилкою останній ракетний удар по Афганістану, де загинуло семеро дітей

Удар армії США із застосуванням дрону в останні дні евакуації американських військ із Афганістану був помилковим і призвів до загибелі цивільних людей, які зовсім не становили загрози .

Про це заявив генерал армії США Кеннет Маккензі на брифінгу 17 вересня, передає CNN.

Таким чином він спростував попередні заяви американського командування, що дрон вдарив по цілі, пов’язаній з екстремістським угрупованням «Ісламська держава – Хорасан».

«10 цивільних, зокрема близько семи дітей, трагічно загинули внаслідок того удару. Більш того, ми наразі вважаємо малоймовірним, що цей автомобіль або загиблі мали стосунок до ІДІЛ-Х», — заявив він.

Раніше зазначалось, що розвідка спостерігала за цим автомобілем протягом восьми годин і допускала, що він міг бути пов’язаним з терористичним угрупуванням.

Відтак Маккензі приніс вибачення сім’ям загиблих і назвав себе відповідальним за удар і його наслідки.

«Цього удару було завдано на основі повної впевненості, що він зможе запобігти безпосередній загрозі нашим військовим та людям, яких евакуйовували з аеропорту, але це було помилкою», — сказав він.

За словами Маккензі, Пентагон наразі консультується щодо репарацій сім’ям убитих.

  • 29 серпня США здійснили ракетний удар у Кабулі по автомобілю, в якому нібито перебував терорист «Ісламської держави» з вибухівкою. Однак пізніше журналісти з’ясували, що удар був нанесений помилково — військові сприйняли за бомби каністри з водою.
  • Утім на початку американці назвали цю атаку «праведним ударом» — останнім ракетним ударом на території Кабулу. Згідно з даними США, атака була здійснена на терориста, який перевозив вибухівку і планував підірвати її біля аеропорту, де під час евакуації з Афганістану було багато людей.