Казахстан зобовʼяже месенджери та соцмережі відкривати у країні свої офіси. Інакше їх заблокують

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Парламент Казахстану схвалив законопроєкт, який зобовʼязує власників іноземних соціальних мереж і додатків для обміну повідомленнями відкривати офіси у країні, інакше вони можуть бути заблокованими.

Про це пише Reuters.

Законопроєкт про захист дітей пройшов перше читання в нижній палаті парламенту. Він містить положення, що стосуються соціальних мереж і програмного забезпечення для обміну повідомленнями, які деякі критики розглядають як інструмент цензури онлайн-коментарів.

Документ вимагає від власників таких додатків реєструватися в органах влади та відкривати офіси в Казахстані, що, за словами уряду, спростить обробку офіційних запитів на видалення незаконного контенту. Місцеві офіси повинні очолювати громадяни Казахстану, які будуть нести особисту відповідальність за видалення незаконного контенту — такого як повідомлення, що вважаються прирівняними до кібербулінгу, протягом 24 годин з моменту публікування.

Критики вважають, що замість цього закон можна використовувати для видалення незручного для влади контенту. За даними ЗМІ, у липні в Казахстані на деякий час блокували доступ до соцмережі LinkedIn через нібито рекламу онлайн-казино і фальшиві акаунти. Також Казахстан скаржився, що LinkedIn начебто ігнорує його запити на видалення контенту.

  • У червні влада Нігерії почала блокувати соцмережу Twitter на території країни після того, як вона видалила повідомлення президента країни.
  • У березні російська влада пригрозила заблокувати на території країни соцмережу Twitter. Щоб цього уникнути, сервіс мав видалити «заборонений контент».