Уряд схвалив проєкт державного бюджету на 2022 рік

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Кабінет міністрів ухвалив проєкт державного бюджету на 2022 рік. Його передадуть на реєстрацію до Верховної Ради.

За проєкт проголосували на засіданні уряду в середу, 15 вересня.

Ключові пріоритети бюджету: медицина, освіта, армія, інфраструктура, соціальні програми, диджиталізація, підтримка підприємців та економіки.

Основні макроекономічні параметри: зменшення дефіциту бюджету до 3,5%, зменшення державного боргу, зростання зарплат, стабільний курс гривні, зниження інфляції, зростання ВВП.

На медичну галузь у проєкті держбюджету передбачено 193 мільярди гривень. Це на 31 мільярд більше, ніж у 2021 році. Таке збільшення видатків дозволить у 2022 році встановити мінімальну зарплату лікаря на рівні 20 тисяч гривень. Середня зарплата лікаря буде вищою за 22,5 тисячі.

На освіту уряд пропонує виділити 190 мільярдів гривень — на 21 мільярд більше, ніж цьогоріч. Таким чином планують підвищити зарплати вчителів і стипендії (1,5—2,5 раза) для студентів вишів і професійно-технічних установ.

Бюджет Пенсійного фонду у проєкті держбюджету — 531 мільярд гривень, що на 31 мільярд більше, ніж було у 2021-му. Уряд з 1 березня запускає індексацію всіх пенсії (це буде щорічно) — це додаткові 28,2 мільярда гривень. Доплати військовим пенсіонерам — 10,6 мільярда гривень. Перерахунок пенсій чорнобильцям — додатково 2,5 мільярда гривень.

Також з 1 жовтня 2022 року пенсіонерам у віці 70—75 років мають встановити щомісячні доплати в сумі до 300 гривень.

Щодо сектору оборони і безпеки, то Кабмін пропонує збільшити грошове забезпечення військових на 7,7 мільярда гривень, а також виділити «рекордні кошти» на програму розвитку озброєння та військової техніки. Також 5,5 мільярда гривень пропонують виділити для забезпечення житлом учасників АТО/OOC зі статусом внутрішньо переміщених осіб.

Законопроєкт про бюджет у Верховній Раді зареєстрований під № 6000. Його текст поки не опублікований.