Судова реформа в Україні: Міжнародні організації запропонували шістьох експертів до Етичної ради

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Міжнародні організації, які надають Україні допомогу у сфері судової реформи, делегували своїх експертів до Етичної ради, яка очищуватиме Вищу раду правосуддя, а також кандидатів для відбіркової комісії при Вищій кваліфікаційній комісії суддів.

Про це повідомляє Центр протидії корупції та припускає, що Рада суддів хоче заблокувати реформу.

Етичну раду створили як незалежний орган, який оцінюватиме на доброчесність членів та кандидатів до ВРП. Якщо Етична рада визнає члена ВРП недоброчесним, то його повноваження будуть призупинені до розгляду цього питання суб’єктом його висування — з’їздом суддів, з’їздом адвокатів або іншим. У міжнародних експертів буде право вирішального голосу під час оцінки на доброчесність.

До складу ради увійдуть шість осіб — трьох представників пропонує Рада суддів України, а ще трьох — міжнародні організації.

Відтак міжнародники подали список із шести людей, трьох з яких призначить Вища рада правосуддя.

«В них усіх бездоганна ділова репутація, авторитет, а також міжнародний досвід у державних справах, розслідуваннях у галузі боротьби з корупцією», — зазначають у ЦПК та припускають, що Рада суддів України планує не делегувати в Етичну раду своїх представників, щоб заблокувати реформу.

Наразі Рада ще має час, аби запропонувати кандидатів на найближчому засіданні 13 вересня.

«Якщо Рада суддів не обере в Етичну раду людей, значить судова мафія зриває реформу», — резюмувала експертка ЦПК Галина Чижик.

  • 3 вересня Верховна Рада оголосила про початок конкурсу на посаду членів Вищої ради правосуддя (ВРП). Документи від претендентів на посаду прийматимуть до 24-ї години 27 вересня (в електронній формі через систему електронної взаємодії органів виконавчої влади) або до 18-ї години цього ж дня — у паперовій формі.