В Ізраїлі вперше розділили сіамських близнюків. Дівчата народилися зі зрощеними потилицями

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

В Ізраїлі в Медичному центрі Сорока провели рідкісну та першу у країні операцію такого роду — розділили однорічних дівчат-близнюків, які народились зі зрощеними потилицями.

Про це повідомляє BBC.

Операція тривала 12 годин, до неї залучили десятки фахівців як з Ізраїлю, так і з-за кордону. Дівчата після операції почуваються добре, самі дихають та їдять. Вони народилися в серпні 2020 року. Очікують, що після розділення вони зможуть вести повноцінний спосіб життя.

За кілька місяців до операції дівчаткам в голову вставляли надувні силіконові мішки, які періодично розширювалися, щоб розтягнути шкіру. Потім цю розтягнуту шкіру використовували, щоб закрити їх голови після реконструкції черепів.

«Підготовка також включала створення тривимірної моделі близнюків у віртуальній реальності. На щастя, усе пройшло, як ми і сподівалися», — зазначив головний нейрохірург центру.

Подібна операція проводилася у світі 20 разів, в Ізраїлі — уперше.

  • Першу у світі успішну операцію з розділення сіамських близнюків зробили у Швейцарії у 1689 році. Пацієнтами були новонароджені дівчатка на імʼя Елізабет і Катерина, обидві після операції повністю одужали.