Угорщина та Росія домовилися про новий 15-річний контракт на постачання газу

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Росія та Угорщина домовилися про новий 15-річний контракт на постачання природного газу. Щороку РФ перекачуватиме угорцям по 4,5 мільярда кубометрів.

Про це заявив очільник МЗС Угорщини Петер Сіярто, пише Reuters.

«Ми також домовились про ціну, яка є набагато вигіднішою за ту, яку ми платили за угодою, підписаною Угорщиною 1995 року, і яка закінчується зараз», — зазначив він.

За його словами, угода буде підписана з «Газпромом» до кінця вересня, і вона набере чинності з 1 жовтня. Згідно з умовами, Росія щороку надаватиме Угорщині 4,5 мільярда кубометрів газу — 3,5 мільярда через Сербію та ще мільярд через Австрію.

Угода буде розрахована на 15 років із можливістю змінити обсяги постачання через 10 років. Раніше Угорщина отримувала російський газ переважно через українську ГТС.

Очільник компанії «Оператор ГТС України» Сергій Макогон повідомив, що таким чином Росія позбавляє Україну транзиту газу, використовуючи значно довші шляхи.

«Замість прямого маршруту РФ-Україна-Угорщина, який десятиріччями безперебійно постачав газ до Угорщини, тепер газ буде йти по маршруту РФ-Туреччина-Болгарія-Сербія-Угорщина, який значно довше. Зрозуміло, що новий маршрут не може бути дешевший за український, але «Газпром» вдало ховає транспортні витрати у кінцеву ціну на газу. Фінальна мета Кремля — незважаючи на витрати, повністю позбавити Україну транзиту, щоб посилити політичний та мілітарний тиск на Україну», — пояснив він.

  • У 2020 році транзит газу до Європи українською газотранспортною системою зменшився на 38%, а обсяги транспортування блакитного палива з Європи до України зросли на 12% у порівнянні з попереднім роком. Як пояснив Оператор, ключовими чинниками зниження обсягів транзиту до Європи стали запуск нових газопроводів в обхід України, а також зменшення попиту на блакитне паливо в ЄС та значні запаси газу в європейських підземних сховищах.