Алжир оголосив про розрив дипломатичних відносин з Марокко. Серед причин — лісові пожежі

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Алжир розриває дипломатичні відносини з Марокко, звинувативши сусідів у ворожості і підтримці терористів.

Про це пише Aljazeera.

Міністр закордонних справ Рамдан Ламамра при цьому заявив, що консульства в обох країнах залишаться відкритими. Минулого тижня влада Алжиру заявили, що лісові пожежі, які спалахнули в країні, були результатом діяльності терористичних груп, одну з яких нібито підтримує Марокко.

В результаті лісових пожеж в Алжирі знищено десятки тисяч гектарів лісу і загинули щонайменше 90 осіб, в тому числі понад 30 військових. На думку Алжиру, до підпалу може бути причетним «Рух за самовизначення Кабілії», що виступає за незалежність однойменного регіону, який простягається вздовж узбережжя Середземного моря на схід від столиці Алжиру. Влада вважає, що Марокко підтримує цей рух.

У МЗС Алжиру також заявили, що буде «посилено контроль безпеки на західних кордонах» з Марокко. Кордон між Алжиром і Марокко закритий з 1994 року. Видання зазначає, що Алжир, своєю чергою, підтримує рух Полісаріо, який прагне незалежності Західної Сахари, яку Марокко вважає частиною своєї території.

  • В Алжирі, на схід від столиці країни, у лісовому масиві почалися масштабні пожежі. Пожежники намагаються за допомогою гелікоптерів стримати розповсюдження вогню у провінції Тізі Узу. Деякі пожежі виникали біля населених пунктів, через що місцевим довелося тікати.