Експрезидент Болівії спробувала накласти на себе руки у вʼязниці

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Колишня президент Болівії Жанін Аньєс, заарештована у справі про державний переворот, спробувала вбити себе у вʼязниці.

Про це пише Reuters з посиланням на її адвокатів.

Аньєс намагалася порізати вени — вона завдала собі три порізи у нижній частині рук. Її виявив тюремний лікар, після чого Аньєс доставили в госпіталь при вʼязниці. За словами міністра внутрішніх справ країни Карлоса Кастільо, зараз її здоровʼю нічого не загрожує.

Адвокати заявили, що це крик про допомогу. Вони оцінюють її психологічний стан як важкий і намагалися домогтися її звільнення з-під варти за станом здоровʼя. За день до спроби суїциду Аньєс було предʼявлено звинувачення у геноциді — саме так прокуратура кваліфікувала придушення акцій протестів в 2019 році.

  • Аньєс була лідером опозиції в сенаті Болівії і в листопаді 2019 року, коли в Болівії почалася політична криза, оголосила себе виконувачем обовʼязків президента до нових виборів. Місце президента вона зайняла на тлі відставки Ево Моралеса, який правив країною 13 років. Прихильники Моралеса не визнали Аньєс. Масові протести закінчилися придушенням і загибеллю 37 осіб.
  • У березні 2021 року Аньєс і кілька членів її адміністрації заарештували за звинуваченням у підготовці та участі в держперевороті. Також їй загрожують звинувачення у причетності до загибелі 20 осіб під час акцій протесту. Аньєс свою провину заперечує і стверджує, що стала жертвою політичного переслідування.