Нацрада перевірить телеканал «Наш» через слова колишньої нардепки Бондаренко про «мовне насильство»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення перевірить телеканал «Наш» через вислови колишньої нардепки V, VI та VII скликань від Партії регіонів Олени Бондаренко про «дискримінацію російськомовних».

Про це йдеться в повідомленні регулятора від 19 серпня.

Перевірка відбудеться з 6 по 17 вересня. Приводом для неї стало інтервʼю Бондаренко, яке показали 28 липня. Там вона заявила: «Великий злочин, що не визнають у принципі російськомовних громадян як громадян, ніким. Тобто це не народ, це не народність, це не меншість, це не громада, це незрозуміло хто. [...] Наголошую: не російськомовні забирали права в україномовних громадян, а завжди це було щодо російськомовних громадян. Тобто завжди утискали права тільки однієї великої мовної громади».

Загалом у своїх висловлюваннях Бондаренко використовувала українофобську лексику, розповідала про «мовне насильство» і «мовну дискримінацію». Ведучі нічого не зробили, аби припинити цей виступ екснардепа.

Нацрада наголошує, що в контексті збройної агресії Росії подібні висловлювання можуть виправдовувати російську агресію та створювати загрозу національній безпеці.

  • У червні 2021 року Нацрада оштрафувала телеканал «НАШ» на понад 110 тисяч гривень за поширення російської пропаганди.
  • Телеканал «НАШ», відповідно до відкритих даних, належить сімʼї Євгенія Мураєва. За даними ЗМІ, юридична особа телеканалу належить компанії «Наша Прага», якою володіє кіпрська компанія Demosena Investments Ltd. Її кінцевим власником є батько екснардепа — Володимир Мураєв.