Росія подала до суду ООН контрмеморандум у справі Києва проти Москви. Що це означає і про яку справу йдеться?

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Росія подала до Міжнародного суду ООН контрмеморандум у справі, ініційованій Україною.

Про це повідомляють Міністерство закордонних справ України та зовнішньополітичне відомство Росії.

У своєму меморандумі Росія представила «фактологічні та правові докази» хибності українських звинувачень і наполягає на тому, щоб суд відхилив вимоги позивача.

«Не виникає сумнівів, що всі відповіді та аргументи, заявлені Росією у її контрмеморандумі, будуть визнані судом необґрунтованими», — запевняють в українському МЗС.

Ідеться про меморандум, який Україна подала 12 червня 2018 року. Там МЗС стверджує, що Росія систематично порушує Міжнародну конвенцію про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародну конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

У листопаді 2019 року Міжнародний суд ООН відкинув усі попередні заперечення Росії щодо наявності в суду юрисдикції, а також постановив розглядати претензії України по суті та наказав Кремлю надати пояснення щодо заявлених Києвом вимог.

Тобто Росія має відповісти за бездіяльність у проведенні розслідування та неперешкоджання в постачанні грошей і зброї незаконним збройним формуванням на сході України, залучених у здійснення терористичних актів, а саме:

  • збитті літака MH17, обстрілах цивільного населення у Волновасі, Краматорську, Маріуполі та Авдіївці;
  • організації низки вибухів під час масових мирних зібрань у Харкові та в інших містах.

Щодо Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, Росія має відповісти за проведення кампанії культурного знищення проти спільнот кримських татар та українців з моменту окупації Криму.

Росія розраховує, що суд ООН залишить без задоволення всі претензії України.

  • 16 березня 2014 року на території українського Криму відбувся невизнаний міжнародною спільнотою «референдум про статус півострова».
  • Президент Росії Володимир Путін 18 березня 2014 року одноосібно оголосив про «включення Криму до складу РФ». Відтак Росія анексувала українську територію.
  • Україна, Європейський Союз, Сполучені Штати та жодна цивілізована країна не визнали результати голосування на цьому «референдумі» та запровадили санкції проти Росії.