Художник Ройтбурд за життя передав свій фонд депутата облради Одеському художньому музею

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Художник Ройтбурд за життя передав свій фонд депутата облради Одеському художньому музею

В'ячеслав Ратинський / УНІАН

Художник Олександр Ройтбурд передав свій фонд як депутата Одеської обласної ради у 3,5 мільйона гривень на потреби Одеського художнього музею, директором якого він був. Митець помер 8 серпня.

Про це він розповів «Бабелю» в останньому перед смертю інтервʼю.

«Кожен депутат має свій депутатський фонд. На ці гроші він може побудувати громадський туалет, дитячий майданчик, зробити дорогу... Досить нудне це заняття іноді. Я свої 3,5 мільйона цільовим призначенням передав на закупівлі для Одеського художнього музею. Депутат я на пʼять років — і, якщо все буде добре, цю суму можна буде помножити на пʼять. Якщо ми станемо національним музеєм, можливо, юридично проводити це буде складніше. Але для мене це принцип», — розповів Ройтбурд.

Під час записаного ще у середині липня інтервʼю Ройтбурд також розповідав, що Одеська облрада мала розглянути питання про передачу Одеського художнього музею на баланс Міністерства культури. Це посприяло б музею в отриманні статусу національного. Також готувався лист губернатора до премʼєр-міністра про присвоєння музею нового статусу.

Пізніше завідувач наукового відділу Одеського худмузею Кирило Ліпатов повідомив «Бабелю» про плани Мінкульту передати музею корпус Одеської фабрики кіноустаткування. Чотириповерхова будівля розташована неподалік ринку «Привоз».

  • Ройтбурд народився у 1961 році в Одесі, закінчив художньо-графічний факультет Одеського педагогічного інституту. Наприкінці 2017 року Ройтбурд виграв конкурс на посаду директора Одеського художнього музею. Попри спротив депутатів облради, які не проголосували за його кандидатуру, 19 березня 2018 року Одеська облдержадміністрація уклала з ним контракт на 5 років.
  • Ройтбурда одразу ж звинуватили в тому, що він порнограф, малює картини фекаліями і ненавидить Одесу. 4 вересня 2019 року Одеська обласна рада звільнила художника з посади директора музею. А вже 7 вересня в Одесі городяни пікетували будівлю облдержадміністрації з вимогою повернути Ройтбурда на посаду. Міністерство культури теж вважало, що Ройтбурда звільнили безпідставно.
  • 10 лютого 2020 року Приморський районний суд Одеси скасував рішення облради про звільнення художника, і Ройтбурд залишився директором музею. Але згодом апеляційний суд скасував це рішення.
  • 18 грудня 2020 року Одеська облрада все-таки поновила Ройтбурда на посаді керівника музею.