МОК вимагає від Росії пояснень через образу ЛГБТ-спортсменів на Олімпіаді

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Міжнародний олімпійський комітет зажадав пояснень від російських телеканалів «Россия 1» і «Первый канал» через образи ЛГБТ-спортсменів, що беруть участь в Олімпійських іграх у Токіо.

Про це повідомляє російська служба BBC.

Так, наприклад, у випусках програм «Время покажет» та «60 минут» від 26 липня учасники образили британського стрибуна у воду, гея Тома Дейлі, який завоював на Олімпіаді золоту медаль, а також першу трансгендерну учасницю змагань з важкої атлетики, новозеландку Лорел Хаббард.

«Дискримінації абсолютно немає місця на Олімпійських іграх. Ми вітаємо те, що Токіо-2020 заохочує різноманітність та інклюзивність Олімпійських ігор. Ми підтримуємо контакт з нашими договірними партнерами з телемовлення в Росії, щоб прояснити ситуацію і підкреслити фундаментальні принципи Олімпійської хартії, і ми вживаємо відповідних заходів», — йдеться в заяві МОК.

Учасники програм на російському телебаченні обговорювали питання ЛГБТ-спортсменів, ображаючи їх. Ведуча шоу «60 минут» Ольга Скабєєва ніяк не намагалася цьому перешкодити: навпаки, вона припустила, що ЄС закликав скоротити фінансування Угорщини та Польщі, адже там «більшість проти гомосексуалізму». Учасник цієї програми, депутат російської Держдуми Олексій Журавльов, який, кажучи про участь цих спортсменів в Олімпіаді, використовував зневажливе визначення гомосексуалів: «Ми проти цих збочень і вульгарності стоїмо жорстко дуже».

Ведучий програми «Время покажет» Анатолій Кузічев назвав трансгендерів «психопатами», яких «треба лікувати». Сам він надів перуку з косичками, зображуючи Лорел Хаббард.

Первый канал

Заступник голови Парламентської асамблеї Ради Європи Петро Толстой у цій же програмі назвав спортсменів «збоченцями».

  • Росія офіційно не бере участі в Олімпійських іграх-2020 через допінгові скандали. Однак у ній беруть участь понад 330 російських спортсменів, але без російського прапора і гімну — їх представляють як «Російський олімпійський комітет».
  • Російський державний «Первый канал», який 23 липня вів трансляцію церемонії відкриття Олімпіади в Токіо, під час параду атлетів не показав вихід на стадіон команди України.