Глава «Нафтогазу» Вітренко: Україна не розглядає варіант закупівлі російського газу

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Україна відмовилася від експорту російського газу після окупації Криму та початку агресії на Донбасі і зараз Київ не розглядає варіант закупівлі газу у Росії.

Про це в інтерв’ю «Радіо Свобода» повідомив глава правління компанії «Нафтогаз» Юрій Вітренко.

«Ми взагалі такий варіант не розглядаємо, ні з ким не ведемо розмову про це. Тут якраз в нас така дуже чітка позиція. Ми в принципі хочемо, щоб Україна почала експортувати газ, а не імпортувати. Ми зараз видобуваємо приблизно 20 мільярдів кубів на рік, а вся Україна споживає приблизно 30 мільярдів кубів. Відповідно 10 мільярдів ми імпортуємо. Але при цьому, якщо подивитися тільки на побутових споживачів, то ми побачимо ситуацію трохи іншу», — розповів Вітренко.

Чиновник переконаний, що Україні потрібно видобувати більше газу, ніж використовують всі споживачі.

«У нас єдина газотранспортна система, тобто не розділяються молекули окремо для населення, окремо — для промисловості. Так воно не працює. І нам потрібно перейти до того, що ми можемо експортувати газ», — сказав Вітренко та пояснив, що для цього потрібно зменшити неефективне споживання газу.

«Наприклад, один з найбільших і найбільш проблемних секторів, який споживає газ — це централізоване теплопостачання. Україна має можливості переходити в централізованому теплопостачанні з газу, як з джерела енергії, наприклад, на біомасу або біогаз відповідно», — наголосив глава «Нафтогазу».