Телефон президента Франції Макрона могли прослуховувати за допомогою ізраїльської системи Pegasus

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Телефон президента Франції Макрона могли прослуховувати за допомогою ізраїльської системи Pegasus

Aurelien Morissard / IP3 / Getty Images

Номер телефона президента Франції Емманюеля Макрона був у переліку номерів марокканських спецслужб, які організовували стеження за допомогою ізраїльської системи електронного шпигунства Pegasus. Про це у вівторок, 20 липня, повідомила французька газета Le Monde.

«Номери Макрона, а також Едуара Філіппа, який очолював тоді [у 2019] уряд, і 14 міністрів були включені у перелік для можливого прослуховування марокканськими спецслужбами», — зазначає видання.

18 липня провідні світові ЗМІ опублікували розслідування про глобальне стеження за журналістами, правозахисниками та політиками за допомогою секретного програмного забезпечення Pegasus, яке розробила ізраїльська компанія NSO Group. Йдеться щонайменше про тисячу людей з 50 країн. У відповідь на це Центральна прокуратура Франції почала розслідування. Зокрема, йдеться про втручання в особисте життя, перехоплення кореспонденції та створення злочинного угруповання.

Право користування системою Pegasus надається виключно державам і державним агентствам за спеціальним дозволом ізраїльського уряду, який видається в кожному окремому випадку. ЗМІ писали, що через цю програму стежили за журналістами Associated Press, Reuters, CNN, The Wall Street Journal, Le Monde і The Financial Times.

  • На розслідування вже відреагувала компанія-розробник ПЗ NSO Group. В її заяві підкреслюється, що клієнти фірми — це виключно офіційні державні організації, що використовують її продукти для боротьби з тероризмом, організованою злочинністю, наркоторгівлею, педофілами і викрадачами дітей.
  • Шпигунська програма Pegasus здатна миттєво встановитися на телефон жертви, досить один раз натиснути на надіслане зловмисниками посилання. Після цього користувач програми отримує повний доступ до всіх файлів і додатків на чужому смартфоні, зокрема камери і мікрофона. Про існування цієї програми відомо з 2016 року.