Колишній політвʼязень Сенцов звинуватив главу ОП Єрмака в недопуску його кінопроєкту на пітчинг Держкіно

Автор:
Софія Телішевська
Дата:
Колишній політвʼязень Сенцов звинуватив главу ОП Єрмака в недопуску його кінопроєкту на пітчинг Держкіно

Мусієнко Владислав / POOL / УНІАН

Український режисер, колишній вʼязень Кремля Олег Сенцов звинуватив главу Офісу президента Андрія Єрмака в недопуску його нового проєкту до конкурсу на держфінансування.

Про це режисер написав у Facebook.

«Мій наступний проєкт під назвою «Кай» — драма про сімейні стосунки, яку ми подали на держфінансування, навіть не був допущений до наступного пітчингу Держкіно. Офіційна причина — низькі оцінки експертів», — написав Сенцов.

Режисер висловив упевненість, що його зняли з конкурсу не через слабкий сценарій, а через громадянську позицію і політичні погляди.

«Експерти, прізвища яких навіть не вказують ані в їхніх висновках, ані на сайті Держкіно, поставили моєму проєкту заздалегідь низькі оцінки за вказівкою глави Офісу президента. Дрібна помста дрібних людей. Як мені повідомили неофіційно, це реакція на мою критику влади», — додав режисер.

Сенцов підкреслив, що завжди був проти кумівства й отримання будь-яких преференцій через те, що він сидів у російській вʼязниці, і хотів тільки знову знімати кіно та працювати нарівні з іншими.

Крім того, він нагадав, що попередній його проєкт «Носоріг» переміг на кількох міжнародних пітчингах й у 2012 році отримав першість у відборі Держкіно.

  • 25 серпня 2015 року в Росії Сенцова засудили до 20 років позбавлення волі. Російський суд визнав його винним у створенні у Криму терористичної спільноти й керівництві нею, спробі придбання вибухових пристроїв і незаконному зберіганні вогнепальної зброї та боєприпасів, двох терористичних актах і підготовці ще одного теракту. Режисер своєї провини не визнав.
  • 7 вересня 2019 року разом зі ще 34 вʼязнями Кремля Сенцов повернувся в Україну під час обміну утримуваними особами між Києвом і Москвою.