США запровадили санкції проти 34 компаній з Китаю, Росії та Ірану. Їх звинувачують у порушенні прав людини

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

США додали до переліку організацій, які вважаються загрозою для національної безпеки, 14 китайських компаній. Під санкції потрапили й російські компанії та громадяни РФ.

Про це повідомляє Міністерство торгівлі США.

Йдеться про кремлівські компанії ГК «Радіант», ТОВ «Тесон» і ТОВ «Трейд Компонент», а також громадян Росії Андрія Кузнєцова, Дмитра Кравченка і Маргариту Кузнєцову.

У документі стверджується, що російські компанії беруть участь у закупівлях електронних компонентів, вироблених у США, які, «ймовірно, використовуватимуть у російських військових програмах».

Загалом 14 компаній входять до переліку з 34 юридичних осіб, зокрема з Росії та Ірану, які додані до так званого Списку компаній, чия діяльність суперечить зовнішній політиці та інтересам національної безпеки Сполучених Штатів.

Міністерство торгівлі вважає, що ці компанії підтримували репресивну політику Пекіну та масові утримання та стеження за уйгурами, казахами та іншими мусульманськими меншинами в провінції Сіньцзян.

  • Уйгури – тюркськомовна народність, більшість її представників живе у провінції Сіньцзян на заході Китаю. За віросповіданням уйгури — мусульмани-суніти. Їхня чисельність у Китаї — приблизно 10 мільйонів. Понад три мільйони уйгурів і представників інших мусульманських меншин перебувають у так званих таборах для перевиховання, де їх примушують відмовитися від їхньої релігії, культури та мови.
  • Китай заперечує будь-який утиск уйгурів, заявляючи, що табори, до яких відправляють представників цієї національності, потрібні для професійної підготовки громадян.