Комітет Ради підтримав пропозиції Зеленського до закону про перезапуск кваліфікаційної комісії суддів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Комітет Ради підтримав пропозиції Зеленського до закону про перезапуск кваліфікаційної комісії суддів

Facebook / Офіс президента

Комітет з питань правової політики на своєму засіданні у п’ятницю підтримав пропозиції президента Володимира Зеленського до законопроєкту № 3711-д про оновлення Вищої кваліфікаційної комісії суддів .

Про це повідомляє пресслужба «Слуги народу».

«Комітет підтримав принципову позицію президента щодо того, що при голосуванні конкурсної комісії, котра допомагатиме у відборі майбутніх членів ВККС, має бути дотримана рекомендація Венеційської комісії щодо ключової ролі міжнародних експертів. Саме через це було накладено вето президента. Також були деякі технічні поправки, що вдосконалюють закон», — пояснив голова комітету, нардеп Андрій Костін.

За його словами, вже у вівторок, 13 липня, Верховна Рада вдруге підтримає цей законопроєкт із урахуванням пропозицій президента.

«Одразу після цього ми починаємо розгляд законопроєкту № 5068 щодо Вищої ради правосуддя. Він передбачає створення Етичної ради за участі наших міжнародних партнерів. Рекомендація комітету — застосувати саме позицію Венеційської комісії щодо ключової ролі міжнародних експертів при ухваленні рішень», — додав Костін.

  • 29 червня Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 3711-д, який запускає судову реформу в Україні. Документ стосується відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів.
  • Він передбачає створення комісії для відбору 16 нових членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Це фактично кадрова агенція для суддів. Вона проводить конкурси з добору нових суддів і переатестовує чинних.
  • 8 липня Зеленський наклав вето на законопроєкт № 3711-д про перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС).