СБУ повідомила, що знайшла найбільшу в Україні криптоферму. Її забезпечували консолі PS4

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Служба безпеки України повідомила, що виявила найбільшу в країні криптоферму в одному з колишніх приміщень АТ «Вінницяобленерго».

Зазначено, що підпільну ферму обслуговувало майже 5 тисяч одиниць компʼютерної техніки. При цьому СБУ зазначає, що вилучила 3,8 тисячі ігрових приставок, понад 500 відеокарт і 50 процесорів.

Зловмисники з Вінниці та Києва, як зазначає СБУ, незаконно відбирали електрику з мереж «Вінницяобленерго», приховуючи діяльність умовними засобами обліку споживання енергії. За даними СБУ, ферма щомісяця завдавала 5—7 мільйонів гривень збитків.

Відкрито кримінальне провадження за статтею про розкрадання електричної енергії (ч. 2 ст. 188-1 КК). Зловмисникам загрожує позбавлення волі на строк до 3 років.

Як зазначає портал DTF, ймовірно, СБУ сама не зрозуміла, що знайшла. Портал робить акцент на фотографії, вказуючи, що на полицях дешеві приставки PS4 Slim, які слабкі для майнингу криптовалюти. Крім цього, в консолях стирчать диски, через що портал робить висновок, що СБУ «накрила» ігрову ботоферму.

«На консолях запущені гри, тому з них стирчать диски. Власникам були потрібні найдешевші консолі, тому там слімки [Slim]. Відеокарти потрібні для нейромережевих ботів, їх зробити не так складно», — зазначає портал.