Зеленський назвав основні пріоритети України в міжнародній політиці — протидія Росії та деокупація

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Зеленський назвав основні пріоритети України в міжнародній політиці — протидія Росії та деокупація

Пресслужба Офісу президента України

Президент Володимир Зеленський виступив із промовою про міжнародну політику України. Він зазначив, що основними пріоритетами для дипломатів лишаються протидія Росії, забезпечення суверенітету й відновлення територіальної цілісності України.

Про це він розповів на форумі «Україна 30. Міжнародна політика», пише пресслужба ОП.

За його словами, наразі у світі зростає напруга та кількість конфліктів як на регіональному, так і на глобальному рівнях.

«Наша основна мета — протидіяти цьому в контексті лише власних національних інтересів. А наш головний національний інтерес — це мир. Не десь, а мир на нашій землі. Це моя головна мета як президента України», — сказав Зеленський.

Він також зазначив, що деокупація територій також залишається серед основних пріоритетів України. Для протидії незаконним діям Росії потрібне формування «зовнішнього фронту». Зеленський нагадав і про те, що для посилення міжнародного тиску на Росію буде запущена «Кримська платформа».

Також Зеленський згадав і про вступ України до ЄС і НАТО. Він вважає, що без України ці проєкти не можна вважати завершеними.

«Для нас це гарантія добробуту та безпеки. Безпека — пріоритет. І гарантія добробуту. Наша держава й український народ, я вважаю, вже зробили достатньо для того, щоб отримати від партнерів чіткі підтвердження того, коли, як Україна буде членом ЄС та членом Альянсу», — пояснив президент.

Що стосується викликів, то Зеленський заявив, що одним із основних викликів для України наразі є проєкт «Північний потік — 2», який несе суттєву загрозу енергетичній безпеці.

  • «Північний потік — 2» прокладають двома нитками по дну Балтійського моря. Ними російський газ має надходити в Німеччину через морські території РФ, ФРН, Фінляндії, Швеції та Данії. Протяжність трубопроводу становитиме понад 1,2 тисячі км, а потужність — 55 мільярдів кубометрів на рік.
  • Якщо трубопровід добудують, Росія зможе постачати свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Через це Україна втратить доходи від транзиту газу — кілька мільярдів доларів на рік. У Кремлі запевняють, що Росія не планує відмовлятися від транзиту газу через Україну після запуску газопроводу.