Генпрокурор Венедіктова передала «департамент війни» під керівництво Якубовського — у нього може бути конфлікт інтересів через Медведчука

Автори:
Ангеліна Шеремет, Оксана Коваленко
Дата:
Генпрокурор Венедіктова передала «департамент війни» під керівництво Якубовського — у нього може бути конфлікт інтересів через Медведчука

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова представила свого заступника — Максима Якубовського. 10 вересня 2020 року.

Офіс генерального прокурора

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова забрала керівництво Департаментом нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, які вчинили в умовах збройного конфлікту, у Гюндуза Мамедова і передала Максиму Якубовському, у якого може бути конфлікт інтересів через Віктора Медведчука.

На сайті Офісу генпрокурора є відповідний наказ від 29 червня 2021 року.

Мамедов буде й надалі працювати в Департаменті захисту інтересів дітей та протидії насильству і співпрацювати із Тренінговим центром прокурорів України.

Максим Якубовський у 2015-2017 роках очолював військову прокуратуру Південного регіону, а в 2017-му став заступником головного військового прокурора Генеральної прокуратури України. Він раніше фігурував у журналістських розслідуваннях, зокрема щодо його сумнівних статків, які не відповідали доходам. Відтепер Якубовський керуватиме Департаментом нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, які вчинили в умовах збройного конфлікту. Цей департамент створили у 2019 році і він займається розслідуванням злочинів, що посягають на основи національної безпеки України, недоторканність державних кордонів, а злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту на тимчасово окупованих територіях Донбасу та Криму. Цей же департамент співпрацює із Міжнародним кримінальним судом щодо злочинів Росії, а також розслідує справу стосовно організації «Український вибір», яку очолює Віктор Медведчук.

Що за справа?

26 березня 2021 року Офіс генпрокурора повідомив про підозру трьом керівникам ініціативних груп громадського руху «Український вибір» Медведчука — ідеться про Олександра Синявського, Івана Комелова й Олександра Слюсаренка. Їх підозрюють в організації та проведенні незаконного «референдуму» у Криму, також їм інкримінують державну зраду й посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

А в чому конфлікт інтересів у Якубовського?

У лютому 2021 року Якубовський дав інтервʼю виданню «Цензор.Нет», у якому підтвердив, що із 2012 до 2014 року (коли звільнився із прокуратури) працював в експертному центрі, який створили при «Українському виборі» Медведчука.

«Я ніколи не був членом «Українського вибору». Вони свого часу писали концепцію нового законопроєкту про боротьбу з корупцією і мене туди запросили допомогти. Мені це було цікаво, але то пересічна юридична робота», — запевняв Якубовський.