Рада скасувала обовʼязкову періодичну переатестацію моряків. Процедуру критикували за корупцію

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Рада скасувала обовʼязкову періодичну переатестацію моряків. Процедуру критикували за корупцію

Ministry of Defense of Ukraine / Flickr

Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який скасовує обовʼязкову періодичну переатестацію моряків.

За таке рішення проголосували 333 нардепи.

Автори документа наполягали, що вимога повторного підтвердження кваліфікації моряків створює значні необґрунтовані навантаження на Інспекцію з питань підготовки та дипломування моряків. У поєднанні з низьким рівнем використання сучасних технологій під час обробки документів від моряків це призводить до створення штучних черг для складання іспитів.

Закон дозволяє повторне підтвердження диплома моряка не більше ніж через пʼять років з дати видачі попереднього підтвердження і без складання іспитів у державній кваліфікаційній комісії за дотримання наступних вимог:

  • придатність для роботи на суднах за станом здоровʼя;
  • наявність чинних свідоцтв про пройдену обовʼязкову підготовку, необхідну для диплома;
  • наявність підтвердженого стажу роботи на суднах з виконанням при цьому функцій, що відповідають диплому.

Раніше моряки повинні були кожні 5 років складати спеціальні іспити й оновлювати дозвільні документи, щоб підтвердити право працювати на морських суднах. У березні журналісти повідомили, що моряки змушені віддавати великі суми чиновникам з екзаменаційних комісій, тестових центрів і навіть Мінінфраструктури. Суми коливаються від чотирьох до десяти тисяч доларів. Одним з «бенефіціарів» цієї схеми ЗМІ називають нардепа від «Слуги народу» Миколу Тищенка.

  • 18 травня в Києві співробітники прокуратури і Служби безпеки провели обшук в Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків.