Держпродспоживслужба провела позапланову перевірку через спалах кишкової інфекції у Харкові, унаслідок якого постраждали 90 людей. Фахівці встановили, що основна причина спалаху — заклади, які мали спільну кухню, не дотримувались санітарно-гігієнічного режиму. Імовірне джерело спалаху — хворий працівник.
Про це йдеться у звіті служби.
Головний державний ветеринарний інспектор Харківської області тимчасово закрив обидва ресторани — «Якіторію» та «Мафію». Від одного з них вимагають вилучити з обігу та знищити продукти, що становлять загрозу здоров’ю та життю людей.
Під час перевірки виявили порушення гігієнічних вимог щодо сировини та готових харчових продуктів, зокрема:
- сумісне зберігання сировини та готових продуктів;
- порушення температурно-вологісного режиму зберігання (відсутні гігрометри, термометри, психрометри і, відповідно, їх повірка);
- відсутнє маркування на мішках із сировиною (рис), відповідно, не можна встановити термін придатності;
- столи та інше технологічне обладнання потребують миття та дезінфекції (одна кухня та холодильники для обох ресторанів).
Станом на 24 червня кількість постраждалих у Харкові після відвідування цих закладів становить 90 людей, серед них 19 дітей віком до 17 років. Шпиталізували 86 людей (серед них — 18 дітей). У хворих виявили сальмонелу.
Раніше місцеві видання писали, що постраждалі замовляли в цих ресторанах суші. Після цього люди скаржились на підвищення температури, нудоту і блювання.
- Поліція через ці отруєння порушила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 325 (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам і масовим отруєнням) Кримінального Кодексу. Максимальне покарання — до 3 років позбавлення волі.