Літаки США вперше з часів Другої світової вилетіли в бій з іноземного авіаносця. За ними стежила російська авіація

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Уперше з часів Другої світової війни американські ударні літаки здійснили бойові вильоти з іноземного авіаносця. На цьому тижні винищувачі F-35B піднімалися в повітря з борту британського авіаносця HMS Queen Elizabeth.

Про це повідомляють CNN і британське командування.

Винищувачі Корпусу морської піхоти США завдали ударів по позиціях бойовиків «Ісламської держави» на Близькому Сході. Для нового авіаносця місія проти ІД стала першим боєм, як і для його палубної авіації.

Капітан Джеймс Блекмор, командувач авіакрила на борту HMS Queen Elizabeth, заявив, що в останній раз американські літаки виконували бойові вильоти з іноземного авіаносця в 1943 році. Тоді вони піднімалися у повітря з британського HMS Victorious у південній частині Тихого океану для боїв з японською авіацією.

Як уточнює AP, авіаносець взяв на себе «левову частку» операцій проти бойовиків в Іраку. При цьому польоти F-35В викликали інтерес у російської бойової авіації. Літаки РФ, які базуються в Сирії, кілька разів наближалися до американських і британських на відстань зорового контакту.

У британському командуванні це назвали грою «у кішки-мишки».

«Коли ви купуєте собі авіаносець пʼятого покоління і подорожуєте на ньому по всьому світу, [...] людям це цікаво. І, як ви розумієте, це перший раз для F-35 у східному Середземноморʼї. Тож, звичайно, Росія хоче подивитися», — сказав Блекмор.