У США католики створять документ, який може відлучити Байдена від причастя за його підтримку абортів

Автор:
Софія Телішевська
Дата:
У США католики створять документ, який може відлучити Байдена від причастя за його підтримку абортів

jlhervàs / Flickr

Католицькі єпископи США зробили крок до створення документу, який заборонить президенту Джо Байдену та іншим політикам, які підтримують право на аборти, брати участь у таїнстві причастя.

Про це повідомляє Washington Post.

Єпископи провели онлайн-конференцію, де проголосували за створення документа з рекомендаціями, як здійснювати причастя. Після дебатів за таку ініціативу виступили 168 єпископів, проти — 55, ще шестеро — утрималися.

Тепер комітет із доктрини конференції єпископів має розробити цей документ. Він повинен визначити, чи варто відмовляти в таїнстві причастя політикам, які відкрито підтримують право на аборт.

Рекомендації, ймовірно, представлять на щорічному зібранні єпископів у листопаді. Ухвалення документу потребує дві третини голосів всіх єпископів.

Однак рекомендації єпископів не будуть обовʼязковими, тому кожен священник зможе самостійно вирішувати, чи відлучати парафіянина від причастя.

У Ватикані раніше закликали американських єпископів не політизувати причастя. Папа Римський вважає, що причастя «не є винагородою для святих, а хлібом для грішників».

Джо Байден є другим президентом-католиком в історії США після Джона Ф. Кеннеді. Він щотижня відвідує церкву та є ревним католиком. На запитання, чи боїться він ухвалення таких норм, Байден сказав, що «ймовірно, цього не станеться».

Перед президентськими виборами політик обіцяв розширити право жінок на аборт. Зокрема, у червні 2021-го Байден оприлюднив пропозицію Білого дому щодо бюджету на 2022 рік, у якому немає згадок про поправку Хайда, котра забороняла використовувати федеральні кошти на відшкодовування витрат на всі аборти. Існували тільки винятки для вагітностей унаслідок зґвалтування чи інцесту.