Гутерреш удруге став генсеком ООН

Автор:
Софія Телішевська
Дата:
Гутерреш удруге став генсеком ООН

Drew Angerer / Getty Images

Генеральна асамблея ООН 18 червня призначила на другий строк чинного генсекретаря ООН Антоніу Гутерреша.

Про це оголосив голова Генасамблеї ООН Волкан Бозкір, повідомляє Reuters.

«Маю честь оголосити про те, що Гутерреша після акламації [спрощеного порядку ухвалення або відхилення рішення] призначено генеральним секретарем ООН на другий строк повноважень. Він починається 1 січня 2022 року і триває до 31 грудня 2026 року», — заявив він під час засідання.

Після оголошення про призначення Бозкір запросив до зали Гутерреша і привів його до присяги.

«Мене переповнюють емоції і думки. Я вдячний вам за довіру. Робота в ООН — це величезний привілей і найблагородніший обовʼязок. Особливо вдячний Португалії за те, що знову висунула мою кандидатуру», — відреагував Гутерреш на своє переобрання.

Він пообіцяв боротися за скорочення бідності, голоду і глобальних конфліктів.

«Потрібно відвернути цю кризу, світ має піти шляхом відновлення і «зеленого» розвитку. Вже сьогодні від початку пандемії ООН почала працювати по-новому», — наголосив генсек.

Гутерреш був єдиним кандидатом на пост генсека ООН. Його кандидатуру 8 червня підтримала Рада Безпеки ООН. До роботи в ООН Гутерреш був премʼєр-міністром Португалії з 1995 до 2002 року. Потім він був главою агентства ООН у справах біженців з 2005 до 2015 року.

  • Португалець Антоніо Гутерреш у 2017 році став генсеком ООН, змінивши на цій посаді Пан Гі Муна. Перший строк Гутерреша збігся із президентством Дональда Трампа у США, який ставив під сумнів цінності ООН і погрожував припиненням фінансування (або припиняв його) деяких агентств ООН.
  • Як генеральний секретар Гутерреш був прихильником дій щодо боротьби зі зміною клімату, вакцин проти COVID-19 для всіх і цифрової співпраці.
  • Генеральний секретар ООН обирається на пʼять років.