Прокуратура вимагає від Мінʼюсту закрити Херсонське СІЗО. Комплекс перебуває в аварійному стані

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Прокуратура вимагає від Мінʼюсту закрити Херсонське СІЗО. Комплекс перебуває в аварійному стані

Офіс генерального прокурора

Офіс генерального прокурора вимагає закрити Херсонський слідчий ізолятор через незадовільний стан приміщень.

Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора.

Перевірка виявила, що фактично для тримання в’язнів у СІЗО функціонує лише один корпус. Експлуатацію режимних корпусів № 2 і № 3 припинили ще у 2014 році, оскільки їх визнали аварійними. Ув’язнених перевели до Миколаївського слідчого ізолятора, а також до дільниць слідчого ізолятора при Північній виправній колонії № 90 і Дар’ївській виправній колонії № 10.

У корпусі № 1 наразі тримають 427 осіб при ліміті у 277. Це призводить до того, що житлова площа на кожну зі взятих під варту і засуджених осіб фактично становить від 1,3 до 1,8 кв. м, що є порушенням не лише національного законодавства, але й ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

За підсумками перевірки міністру юстиції внесли документ реагування. «Ми маємо припинити порушення прав в’язнів у Херсонському СІЗО, тому я сьогодні вніс вказівку міністру юстиції з вимогою негайно вирішити питання про припинення використання аварійних приміщень і направлення вʼязнів до інших установ попереднього ув’язнення», — заявив заступник генпрокурора Олексій Симоненко.

За його словами, увʼязнених можна перевести до вже згаданих Північної колонії № 90 і Дарʼївської колонії № 10. Також їх можна розмістити в Миколаївському та Одеському слідчих ізоляторах.

  • Раніше Міністерство юстиції заявило, що хоче збудувати дві «модельні в’язниці» під Києвом і Львовом, де тестуватиме західноєвропейські практики.