«П’ятниці задля майбутнього». Грета Тунберг вперше після пандемії відновила щотижневий протест

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Екоактивістка Грета Тунберг повернулася під будівлю парламенту Швеції, щоб відновити свій традиційний п’ятничний протест за клімат.

Про це вона написала у своєму Twitter.

Школярка вийшла на протест з невеликою групою однодумців, щоб не порушувати карантинних обмежень. Протестувальники були у масках та з розмальованими плакатами «П’ятниці задля майбутнього» і «Шкільний страйк за клімат» .

«Ми знову повернулися під парламент. Та пандемія ще не закінчилася, тому на фізичних акціях нас буде мінімальна кількість і ми будемо діяти у рамках чинних обмежень», — зазначила Грета у дописі.

  • Уперше Грета вийшла на протест проти змін клімату в серпні 2018 року, коли їй було 15 років. Щодня замість уроків вона приходила під стіни шведського парламенту з плакатом «Шведський страйк за клімат». Таким чином вона сподівалася домогтися від парламентаріїв зниження викидів вуглекислого газу згідно з Паризькою кліматичною угодою. Після парламентських виборів Грета протестувала лише по пʼятницях.
  • Незабаром завдяки соцмережам і ЗМІ одиночні страйки Грети Тунберг переросли у світові акції під назвою Fridays For Future («П’ятниці заради майбутнього»). Журнал TIME у 2019 році назвав Грету людиною року.