СБУ про повернення в Україну ексрегіонала Левченка: Справу закрили в лютому, його зняли з розшуку

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
СБУ про повернення в Україну ексрегіонала Левченка: Справу закрили в лютому, його зняли з розшуку

Сироткіна Анастасія / POOL

Кримінальне провадження щодо колишнього нардепа від Партії регіонів Миколи Левченка, відкрите у 2014 році Службою безпеки України, було закрите в лютому 2021 року.

Про це повідомили у пресслужбі СБУ в коментарі «Радіо Свобода».

«Що стосується повернення в Україну Левченка, це пов’язано із тим, що у 2021 році за поданням старшого слідчого Нацполіції оперативно-розшукову справу щодо нього закрито, а Левченка знято з розшуку», — повідомили у відомстві.

У спецслужбі зазначили, що у 2014 році щодо Левченка розпочали кримінальне провадження за ч. 2 статті 110і ч. 3 статті 161 Кримінального кодексу (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України; порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної належності, релігійних переконань).

У 2015 році Левченку повідомили про підозру, а Апеляційний суд Києва дав дозвіл на його затримання. Однак згодом Генпрокуратура передала провадження слідчим Нацполіції. У квітні 2020 року процесуальний керівник у справі ухвалив рішення закрити провадження проти Левченка, а вже в лютому 2021 року слідчі Нацполіції закрили справу.

У СБУ додали, що «окрему увагу приділяють особам, які в той чи інший спосіб сприяли або продовжують сприяти країні-агресору», однак у таких ситуаціях відомство може діяти виключно в межах закону та своїх повноважень.

  • 4 червня адвокат ексрегіонала Левченка повідомив, що колишній депутат повернувся в Україну. Його захисник заявив, що Левченко виграв у Європейському суді з прав людини.
  • Левченко перебував у розшуку в Україні з 2015 року. Довгий час політик жив у Росії.